Ordlista

Admission
Detta innebär att du uppfyller kraven för att vara med o spela bingo i det aktuella spelet. När det gäller onlinebingo så startar alltid varje spelomgång vid en viss tidpunkt som utannonseras på bingositen. Då måste spelaren för att vara godkänd och delta ha köpt det minsta antal brickor som krävs för att delta.

Admission Packet
I varje bingospel finns ett minimum antal brickor som man måste köpa för att vara med i spelet. Antalet skiljer sig mellan bingohallarna.

Aha-Bingo
Ett online bingorum som har funnits sedan 2008. Aha-Bingo har knutit till sig ett antal kända profiler, bland annat Mikael Persbrandh. Läs mer om Aha-Bingo här.

Amerikansk Bingo
Den amerikanska bingon är mycket lik våran klassiska bingo. Rutorna är 5×5 och det är 75-nummersdragningar. Det som skiljer den klassiska bingon mot amerikansk bingo är att man har 24 unika nummer och ett ”free space”, en förmarkerad ruta i mitten. Läs mer om bingospelregler här.

Auto-Daub
Detta betyder att de dragna nummer automatiskt kryssas i åt spelaren. Det är vanligt i online bingo, vilket betyder att spelaren kan ha tid för tex trevliga chattspel, eller att spela minispel under tiden dragningarna pågår.

Beano
Det här är föregångsspelet till dagens bingospel. Man hade då också en utropare som i stället för bollar drog små träplattor med nummer på. Spelarna använde bönor att markera sina nummer på lottobrickorna, därav namnet på spelet. När någon av spelarna fick en hel rad med bönor horisontellt eller diagonalt, då ropade man ”BEANO!”

Bella Bingo
Ett online bingorum. Läs mer om Bella Bingo här.

Bertil Bingo
Ett populärt online bingorum med gratis bingo och höga jackpots. Läs mer om Bertil Bingo här.

Betsson Bingo
Ett populärt online bingorum med höga jackpots. På betsson kan man även spela andra onlinespel. Läs mer om Betsson bingo här.

Bingo i Sverige
Bingo introducerades i Sverige av idrottsklubben Gunnarstorps IF, som höll det första bingopartiet hösten 1961.

Bingobonus
På många av bingorummen får du olika typer av bingobonus. Det kan vara in gratis bingobonus som du får när du först blir medlem. Eller en första insättningsbonus. På många av onlinebingo rummen får du även löpande bingobonusar på dina insättningar. Läs mer om olika typer av bingobonusar här.

Bilbingo
I Sverige spelas bilbingo över hela landet utomhus sommartid och är ganska populärt.

Blandade insatser
I vissa bingospel kan spelaren välja olika valörer på bingobrickorna, då vinner man också olika mycket, det är det som kallas blandade insatser.

Bingo Card
Det är bingobrickan som du spelar på.

Bingo Hall
Det engelska uttrycket för bingohall.

Bingohall
En bingohall är platsen dit man går för att spela bingo. Ofta drivs dessa bingohallar av ideella föreningar eller enskilda företag. Det finns ungefär ett hundratal svenska bingohallar. Men uttrycket bingohall har även lånats till bingon som bedrivs på nätet i dag. Vanligtvis så kallar man de siter man spelar på för bingohallar, bingorum eller bingositer.

Bingolotto
Bingolotto är ett populärt program på svensk TV 4. Nu är det Lotta Engberg som är värdinna för programmet, innan dess har Lasse Kronér och Leif ”Loket” Ohlsson också varit populära programledare. Bingo Lotto skänker vinsten till föreningslivet i Sverige.

Bingo Marker
En markeringspenna som används för att kryssa i rutorna i den fysiska bingohallen. Färgen är oftast röd. I online bingohallar så görs dessa nästan alltid automatiskt.

Bingonätverk
Ett bingonätverk är flera siter som har samma programvara för sina bingohallar. Man kan se det då de ofta har samma grafik. Den som äger portalsiten för bingon är ansvarig för allt annat, förutom själva bingospelet.

Buy-in
Engelska för inköp av bingobrickor, din insats.

Caliber Bingo
En online bingo site fär du kan spela bingo. Läs mer om bingorummet Caliber Bingo här.

Caller
Den person som ropar upp bingonumren. Om du spelar på nätet så hör man ibland en röst som ropar upp, men man brukar också se sina nummer när de bli i fylda.

Dutta
Detta betyder att man markerar de dragna numren på brickan. Ofta i en röd färg. När man spelar online bingo så görs detta oftast automatiskt.

Duttpenna
Duttpenna kallas den klassiska markeringspennan för bingospel. Den brukar ha en spets som är bred och platt och gjord av skumgummi så att man bara behöver trycka en gång, därav uttrycket ”dutt”. Färgen är ofta röd på duttpennor. Även om numret är täkt av en röd dutt så ska numret fortfarande gå att se igenom.

Facebook – bingo på facebook
Många är medlemmar på ”communityt” facebook i dag, eller ”fejjan” som det i bland kallas. Där kan man ”gilla” sina favorit-bingo rum och då få löpande information från dom, ofta extra utdelning av spelpengar eller exklusiva facebook-tävlingar. Det finns också massor av bingospel som kan spelas direkt på facebook. Dock inte kopplade till något av de vanliga bingosajterna. Läs mer om hur det fungerar med bingo på facebook.

Full bricka
Detta betyder att hela bingobrickan skall vara full för att man ska vinna.

Förköp
På vissa bingorum kan man köpa brickor i förväg. Man är då med i spelet utan att vara inloggad och har lika stor chans som alla andra att vinna. Om spelaren vinner på förköpta brickor så betalas spelvinsten t till spelkontot precis som vanligt.

Gratis Bingo
På vissa onlinebingorum kan man spela gratis bingo. Det är lite olika hur det fungerar, men oftast är det är mellan vissa tider. Läs mer om gratis bingo här.

Jumping the Gun
Ett engelskt uttryck för att någon ropar bingo för tidigt, innan de egentligen har fått bingo.

Klassisk bingo
När man spelar klassisk bingo gäller det att först få fem i rad, vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Läs mer om spelregler för olika bingospel här.

Kobingo
Kobingo är en lite annorlunda bingovariant. Man spelar oftast kobingo i samband med tex marknader ute i landet. Det är kohagen eller en äng som är spelplanen, man har delat in den i rutor, spelarna satsar på vilken ruta kon ska bajsa i. Kobingo spelas vanligen vid marknader och liknande tillställningar. Spelplanen är en åker eller ett gräsfält som delats in i rutor. Spelarna satsar pengar på rutorna.

Lotteriinspektionen
I Sverige är det Lotteriispektionen som har ansvar för att ha en översyn på företag som bedriver spelverksamhet. Dessa företag måste ha ett tillstånd utfärdat av Lotteriispektionen. Ansvaret är fördelat mellan Länsstyrelsen, kommunerna och Lotteriispektionen.

MamaMia Bingo
En populär online bingo site där du kan spela bingo på nätet. Läs mer om MamaMia Bingo här.

Maria Bingo
En populär online bingo site där du kan spela bingo på nätet. Läs mer om Maria Bingo här.

Min Bingo
Min Bingo är ett Svenskt online bingorum. Här är Lasse Kronér ambassadör. Lasse Kronér har tidigare även varit programvärd för Bingo Lotto i TV4. Läs mer om Min Bingo här.

Minispel
I vissa online bingorum finns det små varianter av casinospel som man kan spela under bingodragningen. Detta är mycket populärt. Spelen brukar vara främst slots, men kan också vara bordsspel.

Minimum Buy-in
Detta är den minsta summan man måste köpa brickor för för att vara med och spela bingo och vinna priser.

Mönsterbingo
Ett lite annorlunda bingospel där spelaren ska få ett mönster ifyllt på brickan. Mönstret är för i fyllt och kan föreställa olika saker. Läs mer om om bingoregler här.

Nätbingo
Bingo på webben kallas nätbingo. Nätbingo spelas på olika nätbingosidor.

Skraplotter
Det finns flera skraplott-spel som säljs både på nätet och i spelbutiker som kan vara liknande bingo.

Speed Bingo
Här är det viktigt att vara snabb som spelare. Numren dras väldigt snabbt och hela brickan ska täckas för att man ska få bingo!

Spelplan
De olika mönster och brickor som används då man spelar bingo.

Utropare
Den person som ropar upp dragna nummer i bingohallen.

Variantbingo
Ett mycket populärt bingospel där man har 5 dragningar i varje spelomgång, det blir alltså fler vinnare. I den första dragningen gäller det att ha en rad för att få bingo, vid dragning 2 är det två rader som gäller, osv tills dragning 5 då det är fem rader som gäller.

William Hill Bingo
William Hill Bingo har funnits sedan 2007, men har nu äntligen kommit till Sverige. Här finns en stor bingogemenskap för dig som verkligen gillar att spela bingo.


© Copyright 2009 - 2024 - Sitemap
Senast uppdaterat:
laptop-phonediamondrockethourglasssyncdownloadcrossarrow-right